Historien om landslaget

Publisert

Det Norske Bakerlandslaget tok bronse i VM, Coup du Monde de la Boulangerie, i 2022. Fra venstre: Remy Corbet, Trude Beate Brendehaug, Xiao Juan Peng og Kjetil Dale Aas. Foto: John-Are Berg Jacobsen

– Drømmen vår var å kunne vifte med store pokaler og bli veldig synlige, forteller Anders Vangen, som var leder i BKLF da landslaget startet opp i 2003. De lyktes i å profilere bransjen disse første årene – mens pokalene har kommet i senere år.

TEKST: TRUDE NERGAARD

Gull i Nordic Bakery Cup 2019, fra venstre: Trude Beate Brendehaug (søtbakst), Jonathan Burt (showpiece) og Fredrik Lønne (brød).

– Jeg husker godt den første gangen vi reiste til utlandet for å konkurrere, det var i Lyon på en konditorkonkurranse i 2006. Vi lagde noen enorme sukkerfigurer, men vi gjorde det ikke særlig bra. Men gøy var det, og det var skikkelig inspirerende å se det høye nivået hos konkurrentene våre. Vi fikk virkelig noe å strekke oss etter, smiler Anders Vangen.

Kokkelandslaget som forbilde

Det norske kokkelandslaget var forbildet da BKLF og Vangen satte i gang arbeidet med å etablere et eget baker- og konditorlandslag. - Kokkelandslaget hadde vært der i mange år, og de hadde hatt stort hell både med pressedekning og rekruttering til kokkefaget. Så de var en viktig inspirasjonskilde for oss da vi i 2002 startet arbeidet med å få vårt eget landslag. Jeg begynte i lederjobben i BKLF samme år, så dette var en av mine viktigste oppgaver.

– Hva var de største utfordringene med å få etablert landslaget?

– Penger. BKLF hadde på den tiden ikke midler til å drifte et sånt lag. Vi var avhengige av å få med oss råvareleverandørene og maskinleverandørene. Heldigvis gikk de inn med støtte, og de har sittet i styret i landslaget gjennom alle år. Uten dem hadde dette ikke blitt noe av. Men økonomien var en utfordring hele veien i den tiden jeg jobbet med dette.

Stor interesse

Vangens rolle var å koordinere driftingen av laget. I 2003 var det første landslaget på plass, med Ole John Berntsen som kaptein.

Bronse i VM IBA UIBC-Cup 2018, Nicolai Meling (til venstre) og Ivar Bakke. Foto: Solveig Lygre, BKLF

– Vi fikk stablet på beina et veldig bra landslag fra starten av. Interessen var ganske stor, det var mange som meldte sin interesse. Planen var egentlig å velge ut deltakere på bakgrunn av plasseringer i NM, men det gikk vi bort ifra, fordi dette var uheldig på grunn av teamarbeid.

– Så hva var kriteriene for å bli valgt ut?

– De måtte ha fagbrev. Og det var viktig for oss at de kom fra bedrifter som brant for dette prosjektet og så markedsverdien i det – bedriftene måtte jo gi avkall på disse representantene og gi dem permisjon med lønn når de var med på landslagsaktiviteter. Vi hadde intervjuer med søkerne, og så etter personer som kunne bli gode frontfigurer for faget. De måtte ha litt personlighet og entusiasme, og de måtte være gode på kommunikasjon.

Skulle profilere bransjen

Vangen innrømmer at det var mest fokus på profilering av bransjen i starten – og mindre på det rent matfaglige.

– Det var ikke så mange trenings­samlinger, og vi var nesten ikke med på noen konkurranser. Vi hadde åtte deltakere på det første landslaget, både bakere og konditorer. Et veldig bra lag, de var strålende representanter for faget sitt. De første par-tre årene lyktes vi godt i å fronte faget, og de gjorde en kjempejobb for bransjen. Men det var først noen år senere landslaget begynte å satse ordentlig på trening og konkurranser, forteller Anders Vangen.

Vil bli verdens beste

Fra 2014 ble landslaget enda mer profesjonalisert, og utøverne begynte å markere seg internasjonalt. I 2014 vant Hege Andersen førsteplass i kakekunstutstillingen Internoga i

Vårt første gull i Nordic Bakery Cup, fra venstre: Hovedtrener André Løvås, Fredrik Lønne (brød), Trude Beate Bredehaug (søtbakst) og Ivar Bakke (showpiece).

Tyskland. Knut Harald Sørdal ble nummer én i «Dessert of the year» i Birmingham i 2015. Landslaget vant gull i Nordic Bakery Cup i 2017 og bronse i VM IBA UIBC Cup i 2018. De vant gull i Nordic Bakery Cup i 2019 og den største seieren hittil: Bronse i verdens tøffeste bakekonkurranse, Coupe du Monde de la Boulangerie i 2022.

I dag trener landslaget flere timer i uken for å bli bedre til det de allerede er veldig gode på. De møtes én gang i måneden for å lære av hverandre og perfeksjonere sine ferdigheter til konkurranser. Slik er de med på å oppfylle visjonen til BKLF: Norge skal utvikle verdens beste baker- og konditorbransje!