Bakeriet mot alle odds: Vi fulgte drømmen vår!

Publisert

Valery og Georg har skapt suksess av et håndverksbakeri som ligger øde til på stranden ved Trondheimsfjorden. – Vi tenkte at det var en vill idé da vi startet opp, så ble det plutselig kø utenfor, smiler de.

- Det var knapt noen som trodde at det gikk an å drive et bakeri midt i ingenmannsland. Vi fryktet at vi ville ende opp her helt alene med baksten vår. Men så bare eksploderte det, smiler Valery Hofmann og Georg Knutsen på Brød&Sånt i Malvik.

Vi må ha kjørt feil, det kan da ikke være noe bakeri her! Veien krongler seg langs Trondheims- fjorden, vi har forlengst passert tettstedet Hommelvik og det er ikke et hus eller et menneske å se. Bare sola som bryter gjennom skyene og glitrer på bølgene der ute. Google Maps må være helt på viddene i dag.

Men så: Et skilt i veikanten.

«Brød&Sånt», står det. Og der, helt nede ved stranden, dukker det opp en lysegrønn bygning; bakeriet til Valery og Georg. 

Man går ikke sulten fra alle de kreative, lekre bakevarene hos Brød&Sånt. Bakverk med farger er en av signaturene til bakeriet – og ingenting er helt likt fra dag til dag. Foto: Paal-Andrè Schwital

Kokken og bakeren

– Opprinnelig var det en kiosk, men det var ingen som hadde fått det til her. Vi leste i avisen at kommunen ønsket drivere, dermed lagde vi et konsept, søkte og fikk ja. Vi ville starte et håndverksbakeri som fremmet lokale råvarer, forteller ekteparet.

Han er kokk, hun er baker. Men fram til 2018 hadde de drevet med mange andre ting. Valery studerte fem år på universitetet før hun bestemte seg for å følge hjertet:

– I studietiden jobbet jeg både i ferskvareavdeling på butikk og i en café, og jeg skjønte at det var dette jeg brant for. Dermed gikk jeg tilbake til videregående og tok matfag. Jeg hadde en drøm – jeg ville starte et bakeri. 

Og Georg var med på det som kunne virke som en ganske vill plan. De åpnet bakeriet en solskinnsdag i påsken 2018, og de forventet at det kanskje kom en og annen turgåer innom. For Midtsandtangen i Malvik er et populært tur- og rekreasjonsområde, så sånn sett har bakeriet en perfekt beliggenhet. Men været her oppe på trøndelagskysten byr ikke vanligvis på mange fine sommerdager.

En glad gjeng bak suksessen: Georg Knutsen, Valery Hofmann, Marlena Kolaska Tanona og Grethe Marii Rødsjø Tingstad (lærling). Bakeriet ved Trondheimsfjorden er blant annet kjent for sitt Skollabrød – det er langtidshevet og er bakt med skålding som gjør at brødet holder seg saftig i flere dager. Foto: Paal-Andrè Schwital

Knallsuksess

– Men akkurat denne våren og sommeren slo det til med kjempevær. Vi trodde ikke det kunne være sant, salget bare eksploderte og det var lang kø i bakeriet. Vi sprang og sprang som vi aldri har sprunget før, det var helt crazy. Vi hadde planlagt for rundt 10 kunder om dagen, så kom det 80 kunder hver dag! Folk ble forelska i varene våre, de kom med blomster, og vi fikk masse ros. Jeg tror kommunen fikk seg et aldri så lite sjokk, sier Valery, der hun står bak disken i bakeriet.

Disken er full av lekre fristelser i alle reinbuens farger. Foto: Paal-Andrè Schwital

Den er full av fristelser. Wienerbrød, doughnuts, boller, konfekt, terter og kaker – med pynt i alle regnbuens farger. Sitronterten er spesielt populær, og det langtidshevede brødet skoldabrød selger som, ja... varmt hvetebrød.

– Skoldabrødet vårt er blitt veldig kjent. Vi bruker skolding, en gammel måte å bake på som gjør at brødet holder seg saftig i mange dager, forteller Georg. 

Morgenfugler

Hver morgen klokken fem starter de arbeidet med dagens bakst.

– Det første året hadde vi bare en eltemaskin, og ikke noe kjølerom. Da måtte vi starte helt fra scratch i tre-tida. I starten sa vi ja til alt, og vi leverte blant annet brød til Scandic. Da måtte vi begynne i ett-tida på natta. Det var en dårlig kombinasjon med to barn hjemme som ikke ville sove, men det gikk det også. Nå har vi fått kjølerom, så vi kan langtidsheve brødene over natta og starte klokken fem. Og vi har lært oss å si mer nei nå. 

Valery og Georg er ikke akkurat redde for hardt arbeid. I dag har bakeriet tre fulltidsansatte pluss en lærling, og fra sommeren skal de ha to læringer. 

I sommersesongen har de 8-10 ekstra medarbeidere, og de driver også med catering og har underholdning og standup- show i cafédelen av bakeriet – denne har de bygd på.  

Georg har fått en lettere jobb som baker etter at de fikk nytt kjølerom – der langtids- heves deigen om natten. Foto: Paal-Andrè Schwital

Utfordrer hverandre

– Vi er et veldig bra team, men det har selvfølgelig vært utfordringer i forhold til både å være gift og jobbe så tett sammen. Georg og jeg var bestevenner før vi ble kjærester. Jeg var bare 14 år, og plutselig en dag sa han at han elsket meg og ville ha barn med meg. Da ble jeg litt skremt, ler Valery. Men hun sa ja til slutt, og det har hun ikke angret på.

– Vi både utfordrer og utfyller hverandre, forteller Georg.

– Vi har tusenvis av ting som vi skal bli enige om; hvordan vi skal hydrere deig, for eksempel. Og tykkelsen på laminerte deiger, det har vi diskutert mye, vi har ofte forskjellige meninger om metodene. Det er i grunnen fint å ha lærlinger – da er vi nødt til å gjøre ting på én måte. Jeg er en overtenker, Georg er en handlingsperson, sier Valery.

– Jeg finner de kjappe løsningene, mens hun planlegger ting i en måned, fortsetter Georg.

Men drømmen hadde de sammen. Der ingen skulle tro at noen kunne drive et bakeri – der har de skapt en suksess!